Fiets van het Windorgel langs de duinen naar Valkenisse

Neem het fietspad door de duinen via de knooppuntenroute (81, 80) richting 42 in Zoutelande.

Het Nollebos is, in 1925 in opdracht van de Vlissingse burgemeester van Woelderen, als werkverschaffing, aangelegd. De Duitsers hebben in de Tweede Wereldoorlog een aantal bunkers geplaatst en een tankgracht gegraven. Deze zijn nu nog allemaal zichtbaar.
Door de bombardementen en de inundatie zijn er in Zeeland veel boerderijen verloren gegaan. Daarom werden er honderden noodboerderijen gebouwd om de voedselproductie terug op gang te brengen. Dit waren vaak lage boerderijen met een rieten dak, sober gebouwd omdat er aan bouwmaterialen een groot tekort was. De noodboerderijen zijn bijna allemaal verdwenen. Hof Aan Zee staat er nog: een Scandinavische noodboerderij, waarin nu een vakantieverblijf en een (Scandinavisch) restaurant gevestigd zijn. De oorspronkelijke boerderij werd in oktober 1944 door twee bommen geraakt, waarna een diepe krater overbleef. De familie kon op tijd vluchten. Na de Watersnoodramp schonk Scandinaviƫ weer honderden woningen aan Zeeland, vooral Noorwegen en Zweden.

Drakentanden Valkenisse

Midden in de duinen staan rij na rij van betonnen drakentanden. Je bent hier dichtbij een uitgebreid bunkercomplex, al is er bijna niets meer zichtbaar. Stap hier af samen met Klaus.