1 2 3 4
5 hoofdstuk
6

Buffalo’s

Er staan wegwijsborden in het water. Alles dat kan drijven is vertimmerd tot bootjes. Een vlot maken, dat deden vroeger alleen kinderen. Maar nu zijn het de vaders die bouwen. Maatje mag een paar keer meegaan met vader en oom Piet, in een roeiboot. Mama wist dat niet, want zij was bang voor de mijnen. Op een nieuwe tocht ziet Maatje een dier drijven in het water, een kleine bruine hond. Ineens klinkt er een laag brommen, vanuit de richting van Westkapelle. ‘Duitsers?’ vraagt Maatje aan vader. Maar hij schudt nee en tuurt naar de horizon. Ver weg varen vierkante lange boten. Ze remmen niet af als het water ondieper wordt. Maatje lacht, ineens krijgen ze wielen en gaan ze verder over het land. Achterin één van de autoboten zwaait iemand. ‘We zijn bevrijd’, zegt papa. Dat zijn onze redders.

Overal vliegtuigen in de lucht. Bij thuiskomst wappert er een Nederlandse vlag aan de nok van de boerderij: iedereen had het goede nieuws al op de geheime radio van oma gehoord. De Duitsers hadden al hun kogels opgeschoten in Dishoek, heel Vlissingen was kapot. Ome Piet gaat een paar dagen later kijken in Dishoek, waar hij woont. Hij neemt snoep mee terug: chocola, kauwgum. Maatje kan de grootste bellen blazen van iedereen.

Op 3 november was heel Zeeland bevrijd, de Duitse commandant Daser zich overgegeven. Dat hadden de geallieerden met een trucje gedaan, Maatje vond het een geweldig verhaal: Daser wilde zich alleen overgeven aan een kolonel. Dus maakten ze een Canadese majoor snel kolonel en gingen ze met een handjevol buffalo’s en tanks steeds dezelfde rondjes rijden in Middelburg. De Duitsers dachten dat er een immens leger was en gaven zich zonder te vechten over. Tweeduizend Duitsers. En maar tweehonderd geallieerden. De Duitsers stonden daar met een armen boven hun hoofd, mak als schapen. Misschien dat zij ook gewoon blij waren dat het eindelijk klaar was, dacht Maatje.

commandos in opmars westkapelle
Kustbatterij Dishoek telde vier kanonnen, gericht vanuit de bunker op de Britse mariniers die vanuit Westkapelle opstormden. In de duinen vind je nog een unieke hospitaalbunker die in de zomermaanden is te bezoeken. De bunker is gedetailleerd ingericht en lijkt net door de Duitsers te zijn verlaten. Hier is 2 en 3 november 1944 zwaar gevochten door de Britse mariniers en de Duitsers. Op 3 november meldden de Britten om 11 uur dat de laatste intacte artilleriepositie aan de Westerschelde was gevallen. Het kostte aan twaalf Duitse soldaten en één Brit het leven. Lees ook het bijzondere verhaal over twee Duitse officieren onder de kop: de bezetter. Kijk ook even naar het straatnaambord in Noordzee Résidence Dishoek: John O. Forfarstraat. Deze pas afgestudeerde Britse arts hielp bij de hospitaal zijn Duitse collega, die met gevaar voor eigen leven Forfar tegenkwam toen deze op terug wilde keren naar zijn regiment in Klein-Valkenisse.
Het Nollebos is, in 1925 aangelegd in opdracht van de Vlissingse burgemeester van Woelderen, als werkverschaffingsproject. De Duitsers hebben in de Tweede Wereldoorlog een aantal bunkers geplaatst en een tankgracht gegraven. Deze zijn nu nog allemaal zichtbaar.
Het oorspronkelijke gebouw stamt uit 1886 en kreeg de naam Grand Hôtel des Bains, een luxe hotel met concertzaal, gebouwd om Vlissingen als badplaats te profileren. Het is in 1924 gemoderniseerd en kreeg toen de naam Hotel Britannia. Gasten konden hun foto's ontwikkelen in een donkere kamer, de concertzaal had een meeverende dansvloer. In 1954 werd op deze plek het huidige hotel Britannia gebouwd. Deze wordt gesloopt om plaats te maken voor BRIT - een complex van tachtig residenties. Ansichtkaarten van het hotel
Het Koopvaardijmonument zou oorspronkelijk het nationaal monument in Rotterdam worden ter herinnering aan de ruim 3500 Nederlandse zeelieden die om het leven kwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De maker ervan, Couzijn, heeft het uiteindelijk toch gemaakt. De gemeente Vlissingen kwam het kunstwerk in 1974 eerst op het Scheldeplein werd gezet en in 1980 verhuisde naar de huidige plek. Wikipedia

Fiets verder naar Vlissingen

We eindigen het verhaal van Maatje bij de Oranjemolen, waar gedenktekens staan en je ook een bijzonder bootje in een zeecontainer kunt vinden.

Verder fietsen