1 2 3 4
5 hoofdstuk
6

Kustbatterij Dishoek

Het schemert. Oorverdovende bombardementen wisselen af met ijselijke stilte. In de avond bereiken John en zijn maten de kustbatterij bij Dishoek. Bij een korte stop met uitzicht over de zee hebben ze al mijnenvegers gezien. Maar het werk hier is nog niet gedaan, de batterij bij Dishoek werkt nog steeds en heeft geen gebrek aan munitie. De kogelregens zijn te heftig, er is nauwelijks beschutting. Besloten wordt om te wachten tot de volgende dag.

Twee november wordt drie november. De maan schijnt, de hemel is helder. Elke schaduw lijkt een zilveren rand. Elk silhouet tekent zich haarscherp af op het witte zand. John wacht af, op versterking, op luchsteun, plat op zijn buik. Hij laat wat van het spierwitte duinzand door zijn handen gaan en denkt aan zijn neefjes en nichtjes thuis in Cornwall, aan zandkastelen met sterke muren, aan gelukkige dagen aan het strand.

Als het roze ochtendlicht verschijnt vallen ze aan. Met granaten, vlammenwerpers. Om elf uur wordt het stil. De kustbatterij is veroverd, overal liggen dode soldaten. Degenen die nog leven en kunnen lopen geven zich over. De Marines worden in de bunker geroepen, in kleine groepjes gaan ze kijken. John ziet twee Duitsers officieren tegen de muur zitten, ze lijken geëxecuteerd. Nekschot. Maar door wie? Muiterij door hun eigen mannen, die niet meer wilden vechten? Of waren ze het zelf geweest, de eerste troep die de bunker binnenging, vol adrenaline, woede, haat? Als John naar buiten komt krijgt hij een homp brood in zijn handen geduwd, witbrood, nog vers.

Kustbatterij Dishoek telde vier kanonnen, gericht vanuit de bunker op de Britse mariniers die vanuit Westkapelle opstormden. In de duinen vind je nog een unieke hospitaalbunker die in de zomermaanden is te bezoeken. De bunker is gedetailleerd ingericht en lijkt net door de Duitsers te zijn verlaten. Hier is 2 en 3 november 1944 zwaar gevochten door de Britse mariniers en de Duitsers. Op 3 november meldden de Britten om 11 uur dat de laatste intacte artilleriepositie aan de Westerschelde was gevallen. Het kostte aan twaalf Duitse soldaten en één Brit het leven. Lees ook het bijzondere verhaal over twee Duitse officieren onder de kop: de bezetter. Kijk ook even naar het straatnaambord in Noordzee Résidence Dishoek: John O. Forfarstraat. Deze pas afgestudeerde Britse arts hielp bij de hospitaal zijn Duitse collega, die met gevaar voor eigen leven Forfar tegenkwam toen deze op terug wilde keren naar zijn regiment in Klein-Valkenisse.

Fiets terug naar...

De knooppuntenfietsroute door de duinen en kies de weg naar Vlissingen, naar knooppunt 81.

Verder fietsen